Naar aanleiding van de vele positieve reacties en vragen over Amélie haar gerechtjes, wil ik graag het één en ander uitgebreid uitleggen. Wie weet kan het je helpen, wie weet heb je er helemaal niks aan.
Ik ben overigens ook maar een mama die doet wat denkt dat goed is. Ik ben verre van een expert op vlak van gezond eten, al zeker voor baby’s of kinderen. Alsook eet elk kind verschillend. Amélie is altijd al een magere baby/peuter geweest, maar eet meer als gemiddeld. Dus daarom probeer ik vaak niet grammen of hoeveelheden te benoemen. Staar je er dus niet blind op aub.
Dagritme
Wij proberen het eetritme dat Amélie in de crèche krijgt door te trekken bij ons thuis. Dit wilt vooral zeggen dat ze ‘s middags warm eten eet. Hier en daar verschilt het wel, dan krijgt ze boterhammen ipv fruit of omgekeerd. Op zich loopt dit gemakkelijk in combinatie met haar slaapmomenten. Van zodra ze ouder wordt en naar school gaat, gaat dit natuurlijk wel veranderen.
08u00: fles 270ml poedermelk nan optipro 3
9u00: 2 bruine boterhammen met beleg of boter (beleg is vooral confituur momenteel. Ze heeft nog geen interesse in hespenworst of smeerkaas)
11u30: Warme maaltijd + yoghurt/danone (soms verplaatst het uur naar 13u30, als ze vroeger dut)
16u00: 2 a 3 stukken fruit + koekje
18u30: fles 270ml poedermelk nan optipro 3 verzadigend
Hoelang nog die fles?
In samenspraak met de dokter, probeer ik haar die twee flessen nog zolang mogelijk aan te bieden. Ze mag zo’n maaltijd zeker hebben qua gewicht en vaak geven ze zelf aan wanneer ze een fles “beu” zijn.
En water?
Ze drinkt ook altijd water na elke maaltijd. We hebben er een dingetje van gemaakt dat zij haar beker krijgt en ik ondertussen afruim. Dit doet ze uit een rietjesbeker, omdat ze dit zelfstandig kan. Als ik haar help drinken, doet ze dit uit een open beker. We hebben een open beker al redelijk vroeg geïntroduceerd (rond 9 maanden). Dit is blijkbaar goed voor spraakontwikkeling en het vormen van bepaalde klanken.
Warme maaltijd
Ik vind het heel erg leuk om verschillende recepten uit te testen voor Amélie. Ik maak elke dag iets nieuw klaar. Verschillende keren heb ik al gemerkt dat ze de tweede dag hetzelfde gerecht niet zo lekker vind. Dan weigert ze echt volledig hetzelfde gerecht. (begrijpen wie begrijpen kan.) Mijn basis van afwisseling ligt op aardappelen, spaghetti, couscous en rijst. Dan voeg ik daar groenten en kruiden naar smaak aan toe.
In het begin (of wanneer ze groenten niet graag eten) kan je gemakkelijk verborgen groenten toevoegen. Mijn beste tip is om dan gewoon groenten aan te stoven met olijfolie tot ze gaar zijn, een beetje water toevoegen, afkruiden en mixen. Het lijkt een saus, maar toch zijn het enkel groenten. Lukt het groenten eten beter, dan kan je nog de helft mixen of kort er eens met de mixer door gaan. Dan heb je nog wat stukjes over en leren ze die smaken en structuren ook weer.
Ik koop de diepvriesgroenten van bij de colruyt. Ze zijn al gewassen, gesneden en tegenwoordig zegt men dat dit even gezond is als verse groenten. Zo kan ik dus elke dag afwisselen tussen verschillende soorten. Anders is er veel afval, aangezien Amélie verschillende dagen ook naar de crèche gaat en ze veel afwisseling wilt.
Inspiratie gerechtjes
Veggie couscous
Spaghetti bolognaise
Rijst met indian curry en kip
Knolselderpuree
Aardappel met broccoli en kip/hardgekookt ei
Gebakken rijst met falafel
Chili sin carne
Pizza
Spinaziepuree met fishsticks
Quiche
Sommige recepten staan al op mijn Instagrampagina, anderen moet ik nog uittesten. Daar staan steeds de ingrediënten en de bereiding van het gerecht. Eet smakelijk!
Kruiden
Tot voor kort sukkelde ik heel erg met kruiden. Mijn vriend en ik zijn beide mensen die ruim kruiden en Amélie dan niet-gekruide puree geven, vond ik zelf een gek idee. Maar wat dan wel?
Op Instagram zag ik dan Sienna&Friends voorbijkomen. Ik ben echt een heel erg grote fan van hun kruiden. Het zijn grote potjes, dus je komt er ruim mee toe. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik weet dat het veilig is voor mijn kind. Want welke kruiden mag je nu wel of niet gebruiken en vanaf welke leeftijd? Dat weet ik allemaal niet hoor.
Door het koken met de kruiden krijgt Amélie ook al zin om te gaan eten. En ik moet eerlijk zijn, ik vind het ook echt zoooo goed ruiken.
Boterhammen
Dat is een andere paar mouwen natuurlijk. Het “normale peutermenu” is niet voor Amélie weggelegd. Voor smeerkaas, hespenworst of dergelijk soort beleg haalt zij haar neus op. Uit het standaard-aanbod is ze een grote fan van confituur. Maar beter nog, ze houdt van speciale soort. Een boterham met een gebakken eitje erbij of verloren brood. Daar kan je haar hartje mee winnen. Maar wie weet veranderd dit weer gauw, want zo gaat dat met peuters…
Tussendoortjes
Als beginnende mama riep ik altijd heel erg luid dat mijn kind geen snoep en tussendoortjes ging krijgen. Ik heb dit volgehouden tot ze welgeteld 1 jaar oud was. Toen kreeg ze van haar meter een eerste chipje op haar verjaardag en was het gedaan met “volwassenen-eten is vies voor baby’s”. Momenteel vind ik het heel gezellig als ze samen met ons kan aperitieven of tussendoor iets eten. Het beste is om op die momenten hen een stukje fruit aan te bieden. Maar ook soms durf ik wel eens zo van die aperitiefstokjes te geven. Dit kan je gewoon zo geven of wat ze ook leuk vindt, is dit combineren met een tapenade. Sienna&Friends heeft een tomaten tapenade of hummus voor peuters. Bij moeke krijgt ze trouwens altijd een peperkoek, daar is Amélie ook helemaal wild van. Onder het motto “bevorderlijk voor de stoelgang”, zit er altijd een pakje in moeke haar handtas. En dat kent Amélie ondertussen al wel…
Voila. Ik denk dat dat zowat alles is wat we kunnen vertellen over Amélie haar eetgewoontes. De recepten van verschillende gerechtjes komen regelmatig terug op mijn Instagrampagina. Daar kan je zo nadien ook terugvinden onder de highlight “recepten”. Ook als je nog vragen hebt, mag je altijd een berichtje naar me sturen! Maar nogmaals, ik probeer ook maar wat en doe maar wat ik denk dat goed is voor mijn dochter 🙂