Cadeaus kopen en lijstjes maken

Het is weer bijna december en dat staat als ouder meestal gelijk met een maand vol cadeaus. Laat staan dat onze dochter natuurlijk ook nog eens in januari jarig is. Twee volle maanden met cadeaus en plezier en dan weer een volledig jaar wachten. Het is dus ook een extra hobby voor mij om een lijstje te maken met cadeaus waar ze het hele jaar gelukkig van wordt.

 

Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes

Ik heb de app “lijstjestijd” op mijn smartphone staan. Van zodra ik iets leuk tegen kom, zet ik het in het lijstje. Regelmatig bekijk ik dan dit lijstjes eens opnieuw. Lijkt het cadeautje me na een week toch niet meer zo leuk of heb ik iets leuker gezien, dan gaat hij weer zonder pardon weg.

Het voordeel aan lijstjestijd is dat de gever niet noodzakelijk dat cadeau moet kopen, in die winkel, aan die prijs. Je kan bij elk cadeau meer informatie geven. Maar ik zeg vaak dat ik dit bedoel, maar dat ze deze ook in een andere winkel of in een andere vorm mogen kopen. Zo had ik bijvoorbeeld een magnetisch tekenbord op het lijstje van Amélie staan. Mijn mama kocht deze, maar dan van een andere winkel, omdat ze die mooier vond. Ik vind het echt leuk dat zo de gevers toch nog een eigen inbreng en keuze hebben.

Hoe werkt dat precies?

Hoe het precies in zijn werk gaat? Je kan via de website of via de app van Lijstjestijd een lijst aanmaken. Ik maakte bijvoorbeeld “Amélie 2 jaar”, maar deze wordt natuurlijk ook gebruikt voor Sinterklaas en kerst. Als je een leuk cadeautje zag op een website kan je gewoon de link van de website kopiëren en dan plakken in de lijst. Vaak vult de app dan automatisch alle gegevens in, zoals naam en prijs. Je kan dan bijvoorbeeld zelf nog het aantal aanpassen (als je van iets meerdere stuks wilt) of er iets bij noteren (bv kledingmaat, schoenmaat, verduidelijking, …).

Als je klaar bent, kan je het lijstje openbaar zetten en de link van het lijstje delen met iedereen die cadeaus mag kopen. De koper ziet jouw lijstje en kan afvinken wel cadeau hij/zij wilt kopen. Van zodra de koper dit heeft afgevinkt, krijgt hij/zij een mail met daarin de uitleg dat het item gereserveerd is en dus niet zichtbaar is voor de anderen die de link openen, maar dat hij/zij dit artikel natuurlijk nog wel zelf moet kopen.

Als houder van het lijstje, kan je ook voor verschillende opties kiezen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de reservaties geheim te houden. Dit betekent dat je niet kan zien wie wat heeft gereserveerd. Als je daarintegen kiest voor reservaties zichtbaar, dan kan je zien wie wat heeft gereserveerd. De persoon moet daarvoor natuurlijk wel zijn naam hebben ingegeven, anders komt er “anoniem” op te staan. Je kan dan ook nog eens kiezen voor “betaling toelaten”. Als de koper uiteindelijk je cadeau niet meer vindt of kan kopen, kan hij/zij nog altijd ervoor kiezen om het bedrag van het cadeau te storten op een door jou opgegeven rekeningnummer.

Moet dat altijd speelgoed zijn?

Ik zag al meerdere keren op Instagram een leuke gedachtegang voorbijkomen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om de regel van 4 aan te houden. Dit betekent concreet: 1 ding dat je kind zelf heeft gekozen, 1 ding dat je kind nodig heeft, 1 kledingstuk en 1 boek. Ik vind dit wel een leuk idee, omdat er vooral speelgoed gevraagd wordt, maar dat ze ook heel erg blij kunnen zijn met een boek of een leuke pyjama.

 

Iets anders dan speelgoed

Wil je graag uitpakken met een leuk cadeau, maar wil je geen speelgoed geven? Het lijkt vaak een hele opgave voor kinderen, maar ze kunnen ook erg blij zijn met een belevingscadeau. Zo’n belevingscadeau is eigenlijk een cadeau dat op het moment zelf niet groots is, maar dat je kan gebruiken wanneer je maar wil en waar ze naar kunnen uitkijken en later nog veel over zullen praten. Zelf heb ik ze niet op mijn lijstje staan, omdat ik nogal moeilijk vind in deze tijden.

Voorbeelden van belevingscadeaus zijn: kaartjes of abonnementen voor Efteling, dierentuin, binnenspeeltuin, zwembad, zwemlessen, plopsaland, optreden van Bumba, K3, nachtwacht, …

Verder kan je ook gewoon een ander cadeau kopen dan speelgoed. Onder het motto “iets dat ze nodig hebben”, kan je bijvoorbeeld ook heel ruim denken. Gaat het kindje binnenkort naar school? Dan kan je een boekentas, drinkbus, snackdoosjes cadeau geven. Maar ook spulletjes voor de slaapkamer of speelkamer aan te kleden, kunnen heel erg leuk zijn. Denk maar aan een tipi-tent, dekbedovertrekken, een nachtlampje, … Of waarom geen elektrische tandenborstel voor de wat grotere kindjes?

Voor kleine kindjes (lees babytjes) is het vaak moeilijk om iets te kopen wat ze nodig hebben. Als ik terugdenk lijkt me pakketjes moet eten wel altijd leuk voor peuters. Een doos met allemaal gezonde snoepjes en tussendoortjes van Nommies of een setje kruiden voor kinderen van Sienna&Friends. Hiermee help je mama een heel eindje op weg en geniet de kleine peuter van heel wat lekkers. Voor de allerkleinste vond ik verzorgingsproducten altijd wel leuk om te ontvangen. Producten van onder andere Naïf, Mustela of Galenco kan je me altijd heel erg blij maken.

 

Inspiratieloos?

Het is natuurlijk ook altijd leuk om tips te delen, zodat anderen hier inspiratie uit halen. Ik deel graag tips, maar deze zijn puur gebaseerd op de interesse van mijn eigen dochter. Dus als je nog andere leuke ideetjes heb, mag je deze ook altijd zeker delen. Je kan trouwens ook op mijn Instagram onder de highlight TIPS leuke tips terugvinden. Dit zijn tips die ik zie voorbijkomen, zelf heb genoteerd, maar ook tips die me leuk lijken voor andere kindjes. Dit wilt niet steeds zeggen dat ik deze cadeaus heb of op haar lijstje heb staan.

 

Speelgoed voor kindjes tussen 1 en 2 jaar

  • Kleurpotloden, vingerverf, een schortje, …
  • Loopautootje waar ze zelf mee kunnen rijden
  • 4 in 1 duwfiets, eentje die enkele jaren mee kan
  • Keukentje en accessoires (potten en pannen, bestek en bordjes, eten, keukenschort en muts)
  • Muziekinstrumenten (sambaballen, trommel, piano)
  • Interactieve boekjes (met flapjes, muziekjes, bewegende prentjes, … )
  • Mega blocks (of andere grote bouw blokken)
  • Buitenspeelgoed (zandbak, speelgoed voor in zandbak, schommel)

Andere leuke ideetjes van vorig jaar kan je hier terugvinden. 

 

Speelgoed voor kindjes tussen 2 en 3 jaar

  • Loopfiets, voor meer evenwicht te oefenen
  • Kralen rijgen
  • Krijtbord en krijtjes
  • Duplo of Playmobil 123
  • Voorleesboekjes
  • Buitenspeelgoed (glijbaan, zwembad)
  • Verkleedkleding
  • Dokterstas, ijskraam, make-up en andere rollenspelletjes

 

Hopelijk heb je weer wat meer ideetjes gekregen voor de kinderen of brengt lijstjestijd ook in jouw familie wat meer rust, zodat je niet 5 verschillende lijstjes moet maken. Ik kijk alvast uit naar het blije gezichtje van Amélie wanneer ze in december en januari weer heel wat cadeautjes mag openmaken.

Bonita