Vluchtkoffer AKA tas voor bevalling

tas

Het is nog maar amper 3 jaar geleden dat ik mijn “vluchtkoffer” maakte, maar het was toch weer even denken wat er nu precies allemaal inzat hoor. 

Eén ding is zeker. Vorige keer kreeg ik de tip om 3 “tassen” te maken en dat is de eerste tip die ik zelf ook altijd deel. Als je op punt staat van bevallen, is het niet nodig om met je hele valies van 3 dagen binnen te rollen. Het is veel gemakkelijker om 1 zak mee te nemen met dat wat je echt nodig hebt in de verloskamer. 

Nadien kan je papa nog wel naar de auto sturen om de twee andere zakken te halen voor je verblijf. Waarom twee zakken? Eentje voor mama en eentje voor de baby. Mijn zak had ik een beetje uitgepakt in de “kleerkast” van de ziekenhuiskamer. De zak van de baby stond vooral in het aparte kamertje/gedeelte waar de baby wordt verschoond, gewassen, omgekleed, …

Tas voor in de verloskamer

Ik had een eenvoudige “weekendtas” mee voor naar de verloskamer. Een deel kan je al inladen vooraf. Wat ik nog last-minute moest bijsteken, schreef ik op een briefje en stak ik er vanboven in. 

Vergeet zeker je portemonnee, identiteitskaart, zwangerschapsboekje en eventueel administratie vanuit je verzekering mee te nemen. 

Andere praktische zaken die je best kan meenemen in deze tas zijn: GSM-oplader en oortjes of hoofdtelefoon, want je weet immers nooit hoelang je effectief nog moet wachten. Deze keer neem ik ook zeker druivensuiker en een flesje cola of aquarius mee. 

Een kleine toiletzak of gewoon een zakje met daarin een haarrekje, lippenbalsem, washandje en een handdoek zijn ook altijd handig. 

Verder moet je vooral zien dat bovenaan de tas je bevallingskledij ligt. Voor mij was dit vorige keer een effen nachtkleedje. Dat was bij mij al snel aan, aangezien ze toch vaak komen “controleren”, if you know what I mean. 

Daarnaast had ik ook nog kledij voor na de bevalling. Ik werd vorige keer gewassen en mocht dan iets proper aantrekken. Handig is dat je dit in een zakje apart hebt zitten. Dan kan je papa/vroedvrouw gewoon zeggen dat ze dat hele zakje moeten nemen EN kan je nadien je bevallingskledij daarin steken. In dit zakje steek ik: een grote onderbroek, kousen, legging, borstvoedingstopje en een vest. 

Ook nam ik twee setjes mee voor de baby. Een setje of een pakje in maat 50 en eentje in maat 56. En vergeet ook geen rompertje. Kousen en mutsje kan je ook voorzien. 

Tas voor mama tijdens het verblijf

Hier is vooral gemakkelijke kledij belangrijk. Afhankelijk of je borstvoeding gaat geven of niet, kan je hier ook best rekening mee houden. Ik ga vooral voor borstvoedingstopjes en vesten. En wat er verder nog belangrijk is, zijn veel, grote onderbroeken. 

Voeg daarbij ook nog een toilettas. Washandje, handdoek, douchegel, tandenborstel, tandpasta, deo en haarborstel zijn zowat de basics. Je kan dan verder nog kiezen voor (droog)shampoo, make-up, … 

Kraamverband krijg je meestal zelf in het ziekenhuis. Dus dat moet je niet voorzien. Voor elke geopende verpakking betaal je of kunnen ze niet aan een andere mama geven, dus deze kan je mee naar huis nemen. 

Buiten kledij en toiletgerief neem ik ook nog volgende zaken mee: borstvoedingskussen, borstkompressen, snacks en drinken (indien je bezoek verwacht/mag ontvangen, zijn wegwerp bekers ook wel handig), extra zakken (altijd handig om vuile was al mee te geven aan papa). Want je wilt liefst die dag dat je naar huis gaat zo weinig mogelijk bagage meenemen. 

Wat wij vorige keer ook gedaan hebben en ik nu zeker opnieuw ga doen: Het setje voor zowel mezelf als voor de baby om naar huis te gaan in een aparte zak gestoken. Dan weet je zeker dat je nooit teveel vuile was hebt meegegeven en dat je nog iets over hebt. Wat daarin zeker niet mag ontbreken zijn kousen en ondergoed voor jezelf. En voor de baby voorzie ik zo’n berenpakje met handjes en voetjes aan. 

Tas voor baby tijdens verblijf

Kledij voor zo’n kleintje voorzien, blijft een moeilijk inschatten voordien. Overloop zeker voordien met de papa waar thuis alles ligt, zodat hij extra’s kan meenemen indien nodig. 

Voor kledij voorzie ik 6x rompers. Afhankelijk van je eigen keuze/voorkeur zijn deze met lange of korte mouwen. Ik ga wel zeker overslagrompers voorzien, omdat je deze niet over het hoofdje moet trekken. 

Verder voorzie ik ook nog 3x pyjama, 3x een gemakkelijk kledijsetje, mutsjes en kousjes. 

Qua verzorging kan je best vooraf even polsen bij het ziekenhuis wat daar allemaal voorzien wordt. Vaak worden washandjes en tetradoeken voorzien in het ziekenhuis. Bij ons zijn een thermometer en verzorgingsproducten betalend voorzien. Dus een thermometer breng ik zelf mee, aangezien die in de winkel goedkoper is. Een setje verzorgingsproducten van Galenco werd bij mijn vorige bevalling aangerekend, maar dit was goedkoop. Ik dacht iets van 11euro voor 3 of 4 wasproducten in een handig tasje. Communiceer de eerste dag duidelijk met de verpleegkundige wat je zelf bij hebt of leg het al duidelijk klaar naast het verschoningskussen. Bij mij hadden ze vorige keer al bijna een thermometer genomen (en aangerekend) omdat deze nog ingepakt in de tas stak. 

Extra dingen die je zelf kan meenemen zijn een dekentje, een knuffel, een tutje, … Maar dit is niet noodzakelijk. 

Tas voor grote zus

Aangezien we niet weten wanneer, hoe, hoelaat, … we gaan bevallen (was het maar zo gemakkelijk), ga ik ook een tas voorzien voor de grote zus. De kans bestaat dat ze bij de grootouders zal slapen. 

Hierin steek ik alvast 3x kledijsetjes, een pyjama en 3x ondergoed en kousen. Toiletgerief is enkel een tandenborstel en tandpasta nodig. De rest kan ze daar wel gebruiken. 

Extra voorzie ik ook voor Amélie nog nachtpampers, een nachtlampje en de oplader hiervan, knuffels en tutjes. Anders gaat zij ook slecht slapen, vrees ik. 

Als ze ondertussen ook naar school moet, zeker niet de boekentas vergeten mee te geven met doosjes, brooddoos en drinkfles. Bij ons is het ook belangrijk dat we de sleutelhangers voorzien. Met de sleutelhangers tonen we aan wie haar s avonds van school komt halen. Zeker in die dagen zal alles een beetje anders/spannend verlopen, dus zal ze hier wel nood aan hebben. 

Handig overzicht

Hieronder heb ik voor jullie een handig overzicht gemaakt met wat ik dus meeneem in mijn verschillende koffers. Je kan dit overzicht ook terugvinden op mijn instagrampagina. Kies uit opslaan of printscreen om dit later ook te gebruiken.

tas bevalling
tas mama
tas baby
tas zus

Een reactie achterlaten