#BASICS: Foundation. Wat en hoe?

Ik startte vorige maand met een reeks genaamd “#BASICS”. Vandaag wil ik wat meer vertellen over de basics der basics, maar een product waar zoveel fouten over worden gemaakt: Foundation.

Laat ik er wel even bij vermelden, dat mijn manier van make-up aanbrengen soms niet “de juiste” manier is. Maar dat het voor mij op deze manier wel het beste werkt.

 

Wat is foundation?

Foundation is een gekleurde crème wat gebruikt wordt over het hele gezicht. De crème maakt je gezicht egaler en verdoezelt enige oneffenheden. Foundation vind je in alle kleuren, geuren en formaten. Gaande van een lichte dekking tot een full coverage. Maar ook poedervorm, vloeibaar, mousse of een stick is niet gek voor een foundation.

Waarom worden er nu zoveel fouten gemaakt? Het is heel moeilijk om een kleur te kiezen die bij jouw huid past. Een soort foundation is bijvoorbeeld maar in 10 kleuren beschikbaar, maar deze zullen nooit alle huidskleuren in de wereld kunnen coveren. Maar hier komt verandering in, bijvoorbeeld bracht Rihanna met haar Fenty Beauty zo’n 40 kleuren van haar foundation op de markt! Zolang we het hoompaloompa-gehalte niet bereiken, is het all good zeker?

Hoe gebruik je foundation?

Een foundation gebruik je niet plaatselijk, zoals een concealer. Dit gebruik je namelijk over je hele gezicht, om alles één geheel en egaal te krijgen. Voor het aanbrengen, gebruik je best een borstel of een spons. Hierin heb je ook een ruim aanbod, maar momenteel gebruik ik een foundation borstel van Sephora en de echte Beauty Blender. Let vooral op dat je een borstel met zachte hartjes hebt. Mijn voorkeur gaat uit naar een borstel waarvan de haartjes wat verder uit elkaar staan, maar ook daar ben vrij in om te kiezen.

De tip die ik heb gekregen, is om te starten in het midden van je gezicht. Je verspreidt de crème zo dat het steeds naar de buitenkant van je gezicht gaat. Gebruik niet ineens te veel crème. Foundation kan je altijd opbouwen en dit zorgt ook voor een meer natuurlijk effect. Een andere tip is om van boven naar beneden te werken.

Ik breng de foundation aan, nadat ik grote oneffenheden heb bedekt met een concealer. Afhankelijk van je huidtype, maar wel belangrijke voor de meesten, is ook het afwerken met poeder. Een poeder zorgt ervoor dat de foundation op zijn plaats blijft zitten.

Gebruik niet zomaar elke foundation

Zoals ik al eerder zei, is het kiezen van de kleur het allerbelangrijkste bij foundation. Er zijn vele manieren om dit te testen, maar het beste is om op je kaaklijn een verticale streep te zetten en hiermee naar buiten te gaan. Het licht in winkels of parfumerieën zijn meestal niet gelijkend met het daglicht.

Om de juiste foundation te kiezen, moet je eerst 3 keuzes maken.

Huidtype

Zoals bij alle make-up, moet je rekening houden met je huidtype. Een droge huid kiest best een crème op olie of water basis, een vette huid daarentegen kiest beter voor een matterende crème.

Vraag aan een verkoopster of je ze jou kan helpen met je huidtype of doe wat research op het internet om te weten te komen wat jouw huidtype is. Belangrijk is wel om je huid op te volgen, bijvoorbeeld in de winter is mijn huid zichtbaar minder vet dan in de zomer en gebruik ik dus make-up voor een ander huidtype.

 

Dekking

Verder zijn er ook veel verschillende soorten foundation. Welke keuze je maakt, hangt af hoe dekkend dat je jouw foundation wilt hebben. Het minst dekkende is een getinte dagcrème. Het valt, in mijn normen, niet echt onder de naam foundation. Dit is vooral handig voor mensen die niet bekend zijn met make-up, of wanneer je op vakantie bent in een tropisch gebied en niet met een “bloot” gezicht wilt rondlopen. Een getinte dagcrème is verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren. Verder zorgt het ook voor een minimale dekking en zullen dus niet alle oneffenheden hierdoor bedekt worden.

Ik zelf ben geen fan van een getinte dagcrème, omdat ik nogal belang hecht aan mijn skincare-routine. Natuurlijk hoort daar mijn standaard dagcrème bij.

Tip: Wil je echt zonder “foundation” werken? Er bestaan ook egaliserende primers. Bijvoorbeeld de cooling primer van Origins. Werk af met een beetje poeder en voila. 

Wat net iets meer dekking geeft is een BB-crème (Blemish Balm) of een CC-crème (Color Correction). Een BB-crème valt al wel onder de noemer foundation, maar is een lichte versie. Hij camoufleert de oneffenheden, maar op een zachte manier. Deze soort foundation gebruik ik vooral in de lente. Een échte foundation is dan veel te dekkend en voelt veel te dik aan op warme dagen. Een CC-crème vermindert bijvoorbeeld de roodheid in je gezicht. Afhankelijk van welk “probleem” je wilt egaliseren, kies je dus best voor een BB of een CC crème. Een voordeel van een BB crème is dat er meestal ook een SPF waarde in verwerkt zit.

Mijn favoriete BB crème is deze van Guerlain of een budgettopper is vooral de BB crème van Rimmel. Zelfs Khloé Kardashian gebruikt hem. Voor een CC crème dat roodheid vermindert zou ik L’Oréal Paris Nude Magique Anti Redness CC Cream aanraden. Spijtig genoeg is voor mij die kleur net te donker. Wat meer variatie nodig qua kleur? De foundation van Clinique camoufleert ook roodheden.

En dan zijn er nog de echte foundations. Afhankelijk van je huidtype en de dekking, kan je op zoek gaan naar jouw ideale foundation. In de zomer ga je best niet voor een volledige dekking. Er is zoveel keuze dat er zeker voor jou ook iets wel iets bij zit. Hou ook rekening met jouw prijscategorie, want ook daarin is er een brede waaier.

 

Verschillende materie

Maar ben je geen fan van vloeibare foundation? Er bestaan foundations in verschillende materie. Er zijn ook foundations beschikbaar in een mousse, een stick en poedervorm. De poeder foundation bestaat natuurlijk ook nog in een compacte poeder en in losse poeders. Heb je een normaal of een gemengd huidtype, dan kan je best variëren met deze verschillende foundations, afhankelijk van wat jij fijn vind. Heb je eerder een droge huid, blijf dan best bij een vloeibare versie. Let er dan wel op dat je vooraf je gezicht goed hydrateerd. Foundation kan namelijk velletjes accentueren. Heb je een vette huid of vind je vloeibare foundation een te groot ‘masker’-effect hebben? Ga dan, net zoals mijn mama, voor de optie poeder. Samen met haar heb ik laatst voor haar een nieuwe favoriet gevonden, nl de Guerlain Lingerie De Peau Nude Powder Foundation.

Mijn favoriete foundation

Foundation: Too Faced

Ik gebruik in de wintermaanden meestal een foundation. Ik heb een zeer lichte huid, waardoor het moeilijk was om een juiste kleur te vinden. Vaak waren de lichtste kleuren nog te donker. Het merk Too Faced bracht niet zo lang geleden nieuwe kleuren op de markt. Hun vast assortiment werd uitgebreid met twee extra lichte kleuren en twee extra donkere kleuren. Ik deed wat research en hakte de knoop door samen met een verkoopster van Sephora in Parijs. Ik vond eindelijk MIJN kleur “Snow” van Too Faced. Momenteel is deze foundation mijn favoriet. 

Moest je nog niet weten vanwaar de naam “Survival of the Cream” komt, dan weet je het nu 😉

BB-crème: Guerlain Lingerie De Peau Beauty Booster SPF 30

In de lente/herfst gebruik ik ook een BB-crème. Wanneer mijn huid wat minder bleek is, kan ik ook bij andere merken terecht voor een passend kleurtje. Deze crème is maar in 3 kleuren verkrijgbaar, maar mengt redelijk goed met je huid, zodat het voor meerdere huidskleuren toegankelijk is. Het is trouwens een BB crème die qua structuur wel kan doorgaan voor een foundation. Eerder schreef ik hier een uitgebreide review over.

Enkele nuttige tips

De beste tip die ik je kan meegeven is om altijd je make-up te verwijderen voor het slapen. Het grote nadeel van foundation gebruiken, is dat het ook de poriën kan verstoppen. Het is dan ook heel belangrijk om eerst te werken met een primer, zodat de foundation niet rechtstreeks contact heeft met de huid.

Een tweede tip is om zelf een getinte dagcrème te maken. Aangezien de keuze (vooral qua kleur) hierin nogal beperkt is, kan je ook kiezen om deze zelf samen te stellen. Door simpelweg je favoriete dagcrème te mengen met een foundation, egaliseer je jouw gezicht op een heel natuurlijke wijze.

Hoogstwaarschijnlijk zal je eerst vele foundations verslijten, alvorens je de juiste keuze maakt. Vandaar ook de naam van mijn blog: Survival of the cream. Het was voor mij ook een behoorlijke zoektocht, maar het was het meer dan waard! Vind je het toch spijtig om foundations weg te doen? Dan heeft o.a. The Body Shop “Shade Adjusting Drops”. Dit is een flesje met een pipet waardoor je met enkele druppels je foundation lichter of donkerder kan maken.

Hopelijk heb ik je zoektocht naar de juiste producten net iets makkelijker gemaakt. Heb je toch nog vragen? Je mag me altijd contacteren via facebook, instagram of via de comments hieronder. Laat ook even weten wat jouw favoriete foundation is! 

Bonita

3 Comment

  1. Sorry voor de typefoutjes 😉

  2. Wat een heerlijke blog Bonita! Well done! Lekker uitgebreid. Ik ga binnenkort een Too Faced foundation proberen, want ik ben al heel lang verliefd op dit merk en nu het dan eindelijk in NL is, moet ik er wel echt een keer aan gaan beginnen natuurlijk. Ik gebruik nu een primer van NYX also basis omdaf wen foundation en poeder meteen cake op mijn huid lijken. Ken je dat, dat sommige huidtypes gewoon niet geschikt zijn voor poeder? Ik denk echt dat ik dat heb! Liefs!

    1. Dankjewel voor je lieve woorden! Ik raad aan om altijd te werken met een basis/primer – foundation – poeder. Ik dacht vroeger ook dat mijn huid niet gemaakt was voor bv foundation. Ik kreeg altijd vlekken in mijn gezicht waar de foundation verdween of heel raar “opdroogde”. Maar met een goede skincare routine, een degelijke basis (ik kan niet meer zonder die van Dior) kom je al een heel stuk. En natuurlijk ook een goede poeder, maar die zijn er zoveel! Dat is echt uitproberen tot je de juiste hebt gevonden. Kijk zeker ook eens op mijn volledige blogpost van Too Faced, daar laat ik ook een hele mooie poeder zien, die ik zelfs nu gebruik rechtstreeks op mijn primer (zonder foundation dus).

Leave a Reply

%d bloggers like this: