Welke melk moet ik nu aan mijn kind geven?

Wie heeft zich deze vraag nog niet gesteld? Tot de leeftijd van 1 jaar kan je overal op internet terugvinden hoeveel je baby mag eten, wat hij/zij mag eten en hele lijsten met (poeder) melk die goed zijn voor baby’s. Na deze leeftijd tast je eerder in het duister. Ook worden er met rare termen zoals opvolgmelk en groeimelk naar je hoofd gegooid. De vragen die ik mezelf stelde heb ik in een blog gegoten en gelukkig heeft Candia Baby me geholpen met enkele antwoorden.

Wanneer stop je/moet je stoppen met een fles te geven?

Daar staat geen leeftijd op. De kindjes geven zelf aan wanneer ze dit niet meer nodig hebben. Amélie gaf bijvoorbeeld rond 1,5 jaar aan dat ze de avondfles niet meer echt nodig had. Dus afhankelijk van wat wij als avondeten eten of wat er s avonds op het programma staat, geven we haar dus een fles of avondeten. Je kindje is, in mijn ogen, nooit “te oud” voor een fles. Wil je toch stelselmatig afbouwen? Dan kan je de warme melk ook eens proberen aan te bieden in een beker.

Vanaf wanneer/welke leeftijd kan je overschakelen?

Dat hangt af van meerdere dingen. Enerzijds moet je baby/kind de smaak appreciëren. Sommigen drinken direct van een andere melk. Anderen ga je langzaam moeten overtuigen van de smaak. Dat kan bv door 50/50 te mengen eerst. En dan stilaan over te stappen naar 100%.

Anderzijds moet je ook zeker rekening houden met de leeftijd. Start zeker niet te vroeg. De leeftijden die aangegeven staan op de verpakking staan er niet voor niets. Babybuikjes zijn heel gevoelig en zeker als het over melk gaat.

Kind&Gezin geeft aan dat je tussen 12 en 18 maanden best kan overstappen van opvolgmelk naar groeimelk. Vanaf 36 maanden (of 3 jaar) kan je overschakelen naar volle koemelk. Vanaf 4 jaar wordt halfvolle melk aanbevolen. Dit zijn richtlijnen, maar niets moet. Jij, als ouder, bent steeds vrij om te kiezen wat het beste is voor jouw kindje in jullie situatie. Zo zijn er steeds verschillende richtlijnen te vinden tussen bijvoorbeeld Nederland en België, maar binnen België. En dat is dan ook ineens de reden waarom er geen duidelijkheid meer is na de leeftijd van 1 jaar.

Opvolgmelk wat is dat precies?

Opvolgmelk is de melk die je baby krijgt tot 1 jaar. In de periode tot één jaar leren we onze baby’s nog om over te schakelen naar vaste voeding. Bij de ene gaat het al wat sneller als bij de anderen. Maar het geeft geen verschil dat de baby’s steeds nog voldoende melk nodig hebben.

De opvolgmelk van Candia is voor kindjes tussen 6 en 12 maanden. Het helpt het kindje in de geleidelijk veranderde eetgewoontes. Hier legt men vooral de nadruk op vitamine A, C en D. EN die is super gemakkelijk want het zit gewoon in bussen. Geen gedoe met poeders en flessen water.

En dan heb je ook nog groeimelk, wat is dat?

Zo heb je bijvoorbeeld de Candia groeimelk BIO. Het is melk dat letterlijk helpt het kindje te groeien. Het is dus hier ook belangrijk dat je kijkt naar de leeftijd die aangegeven staat op de verpakking. Meestal is groeimelk bedoelt voor kindjes vanaf 1 jaar. Ijzer en vitamine C in de groeimelk is voor het immuunsysteem te versterken. En dan is de melk ook daarnaast goed voor de ontwikkeling van de hersenen en ook voor de tandjes en botten. Niets dan voordelen eigenlijk. Voor de rest blijft het vooral noodzakelijk dat je kindje voldoende afwisseling in het eten krijgt aangeboden. Want ook daaruit haalt hij/zij vele voedingsstoffen.

De Candia groeimelk bio vind je in bussen, zoals ook wij die kennen van onze melk. Dit maakt het dan voor de mama’s en papa’s ook weer een stuk gemakkelijker. De dop is zo gemaakt dat er geen koelkastgeurtjes binnen kunnen. De flessen zijn al makkelijker om mee te nemen dan zo’n doos poeder en een waterfles. De bus van 1 liter kan je 48uur bewaren in de ijskast.

Dan heb je trouwens ook nog kleine verpakkingen. Candia groeimelk voor kindjes tussen 10 en 24 maanden. Ik plaats ze graag onder de noemer “individuele verpakkingen”. Dit is echt mega handig als je kindje bijvoorbeeld gaat logeren bij oma en opa of wanneer je op uitstap gaat. Waarom precies? Omdat je in de dop van zo’n individuele verpakking een stuk uit de dop kunt duwen, waar je dan de speen van je eigen fles doorduwt. Zo kan je kindje eigenlijk rechtstreeks uit de verpakking drinken, maar toch met zijn/haar oude, vertrouwde speen.

Candia Baby

Heb ik je interesse gewekt in de producten van Candia Baby? Dan heb ik goed nieuws! Via de app van Shopmium kan je kortingsbonnen verkrijgen. Zo heb je bijvoorbeeld 50% korting op de Candia baby opvolgmelk en 50% korting op de Candia groeimelk BIO. Deze app heeft overigens nog meer kortingen voor andere producten. Zeker een kijkje waard!

Bonita

“Deze review bevat producten die gratis naar mij werden verzonden door Shopmium. Hoewel deze post gesponsord is, heeft dit geen invloed op mijn mening en mijn eerlijkheid over de producten.”