Fruitzuurpeeling (deel 1/2)

header

Ik heb er veel over nagedacht, veel over opgezocht, het vaak overwogen en toch weer niet gedaan. Maar nu ik me steeds meer met gezichtsverzorging bezig houd, bleven mijn diepe poriën en mee-eters mij storen.

Eind mei vertelde ik dr. Heykants, mijn huidspecialiste bij Da Vinci Clinic, over mijn grote ergernissen. Vooral mijn wangen en mijn kin zijn de zones die ik graag behandeld zou zien. De huidspecialiste zei dat er meestal gekozen wordt tussen een fruitzuurpeeling en microdermabrasie. Na de voor- en nadelen samen te overlopen, koos ik voor de behandeling van de fruitzuurpeeling.

Een fruitzuurpeeling is een diepe peeling, terwijl microdermabrasie al een stap verder is, hier wordt de bovenste huidlaag zowat weg geschraapt. De fruitzuurpeeling is ook goedkoper en makkelijker te onderhouden na een eerste intensieve kuur van 4 behandelingen.

Voorbereiding

Om mijn huid voor te bereiden op de peeling kreeg ik een antibioticakuur voorgeschreven. Verder kreeg ik ook de raad om twee producten van Avène te proberen. Deze zijn specifiek voor mee-eters, acné en rest-littekens. Dat deze crèmes me zeer goed bevallen zijn, kan je hier lezen.

Maandag 12 juni werd geprikt als eerste behandeling. Drie dagen voordien, begon ik uitslag te krijgen over mijn hele hals, nek en ook een beetje op mijn wangen. Nadien breidde de uitslag uit naar mijn decolletée en mijn rug. Het jeukte verschrikkelijk en ook was het geen zicht, die rode bultjes.

Toch besloot ik om ’s maandags gewoon mijn afspraak na te komen. Ik kon dan eventueel nog raad vragen bij de schoonheidsspecialiste. Eenmaal aangekomen, was ik wel wat zenuwachtig. De schoonheidsspecialiste stelde me direct gerust, de uitslag stond niet in de weg voor de behandeling. Tijdens de peeling wordt de bovenste huidlaag aangepakt, en dus ook de uitslag. In samenspraak met de huidspecialiste, heb ik de antibioticakuur stopgezet. De combinatie zon en antibiotica zorgde voor de allergische reactie.

Ik kreeg een goede en duidelijke uitleg van de schoonheidsspecialiste voor ze begon aan de peeling. Alle stappen, van reinigen tot nabehandeling, werden duidelijk uitgelegd. Zo wist ik helemaal wat me te wachten stond. De kuur bestaat uit 4 behandeling, waarbij de sterkte van de peeling steeds hoger wordt. De laatste behandeling heeft een sterkte van 70%.

Tijdens de peeling wordt de bovenste huidlaag aangepakt, maar hierdoor kan het talg meer naar de voorgrond komen. Dit betekent wel dat je meer kans hebt op acné en ontstekingen tijdens de behandeling.

De eerste behandeling (20% fruitzuur)

Eerst startte de schoonheidsspecialiste met het reinigen van mijn huid. Nadien bracht ze de fruitzuurpeeling aan. Ik werd gewaarschuwd voor het brandende gevoel dat erbij hoort. In eerste instantie viel dit gevoel mee, maar toen de peeling begon in te werken, was het inderdaad een sterk prikkelend gevoel. De schoonheidsspecialiste liet de peeling zo’n minuut intrekken.

Nadien gebruikte ze een base, waarmee ze het fruitzuur kan stabiliseren. Dit gebruikt ze in meerdere keren, zodat het zuur volledig verwijderd is. Nadien kan ik nog plaatsen aangeven die nog branderig aanvoelen. Nadien word er nog een thermaal water over mijn gezicht verneveld. Heerlijk verzachtend.

Nu is het moment daar om mijn acné aan te pakken. De schoonheidsspecialiste verwijderde verschillende puistjes en zwarte punten. Nadien verwijderde ze ook nog enkele gerstekorrels in mijn gezicht. De behandeling werd afgesloten met een verzachtende crème.

Niet langer dan 30minuten duurde deze behandeling. Ik stond nadien buiten met een knalrood hoofd. Doorheen de dag verminderd de roodheid, gelukkig.

Na de eerste behandeling

Mijn hoofd was echt heel rood na de behandeling. Het heeft toch een uurtje geduurd alvorens ik me terug buiten kon begeven, zonder er gek uit te zien.

Twee dagen na mijn eerste behandeling blijft er van de roodheid niets meer over. Mijn huid voelt korrelig aan. Op mijn wangen, de plaats met de grote poriën, voel ik goed dat de huid droog en beschadigd is. Op zich een een teken dat de peeling zijn werk al doet.

Ik heb wel ontstekingen op mijn gezicht. Vooral de plaatsen waar ze gerstekorrels heeft verwijderd, lijden daar zwaar onder. De schoonheidsspecialiste heeft nog een product van Avène meegegeven voor mijn uitslag en de ontstekingen tegen te gaan.

De uitslag wordt elke dag beter. De oppervlakte is al minder groot geworden. Ik ben er zeker van dat ik tegen het weekend weer volledig uitslag-vrij zal zijn.

Foto 1: Direct na de 1e behandeling (en uitslag). Foto 2: Een uur na de 1e behandeling. Foto 3: Uitslag 2 dagen later.

De tweede behandeling (35% fruitzuur)

We startten direct met de behandeling. De stappen van tijdens de eerste kuur worden opnieuw herhaald. Eerst wordt mijn huid gereinigd, nadien het zuur aangebracht, gevolgd door het verwijderen van het zuur, daarna nog het thermaal water en afsluiten met de verzachtende crème.

Deze keer werd er gewerkt met 35% fruitzuur. Ik had niet het gevoel dat het brandende gevoel sterker aanwezig was. Het brandde even hard dan de eerste keer. Nu ja, het kwam waarschijnlijk doordat ik nu wist wat te verwachten.

Ook nadien was mijn huid veel minder rood dan na de eerste behandeling. Eenmaal thuisgekomen, was er zelfs maar weinig van te zien. 

Het vervolg kan je hier lezen.

Bonita

Leave a Reply

%d bloggers like this: