#BASICS: Concealer! Wat en hoe?

Survival of the Cream is en zal altijd in eerste instantie een beautyblog schrijven. Ik ben deze blog gestart omdat ik vaak vragen kreeg over welke producten je best kan gebruiken, wat goed is voor welke huid, … Doorheen het laatste jaar ben ik deze opzet een beetje vergeten. Mijn mama vroeg laatst naar een concealer. Wat dit precies is, of je die ook in poedervorm had en welke ze nu juist moet gebruiken? Ik begon gelijk met vragen terug te stellen en wou haar zo goed mogelijk helpen, maar naar aanleiding van mijn vraag op instastory waren er nog meiden die graag deze soort blogs wouden lezen. Dus hierbij mijn eerste blog over #BASICS.

Wat is concealer?

Concealer is een make-up product dat plaatselijk wordt gebruikt. Het gaat vaak over een bepaald “probleem” in je gezicht, zoals acné, rode plekjes of donkere kringen onder de ogen. Net zoals bij een foundation is het heel belangrijk dat je naar een winkel gaat om de kleur te testen. Het moet matchen of zelfs een kleur lichter zijn dan je eigen huidskleur.

Het contrast van een concealer is heel uitgebreid. Een concealer kan heel vloeibaar zijn, maar bestaat ook een dikkere pastavorm.

 

Hoe gebruik je concealer?

Natuurlijk moet je de concealer aanbrengen op de probleemzones. Als je last hebt van puistjes, breng het aan op de puistjes. Heb je last van donkere kringen, breng de concealer daar dan aan.

Breng eerst je skincare aan. Zeker wanneer je een meer droge huid hebt, is het belangrijk om te werken met een moisturizer. Nadien ga je aan de slag met een primer en als tweede stap komt de concealer.

Er is een discussie over het gebruiken van een concealer voor of na foundation. Ik gebruik het voor mijn foundation. Ten eerste weet je waar de probleempjes zijn die je wilt bedekken. Een ook wanneer je de foundation aanbrengt, zorg je voor het egaal maken van je huid. Ga je nadien hierover nog concealer aanbrengen, ga je toch nog een kleurverschil zien. Dat is toch wel het laatste wat je wilt hebben.

Ook heb je concealers in een andere kleur dan “huidskleur”, bijvoorbeeld groene, roze en gele concealers. Ik hoop dat iedereen wel begrijpt, dat ook deze kleuren worden aangebracht alvorens je foundation aanbrengt.

Je hebt verschillende manieren om een concealer aan te brengen. Maar de gouden regel is om concealer nooit uit te smeren. Altijd kloppen of deppen. Ik doe dat meestal met mijn vinger. Er is me ooit vertelt dat door de warmte van de vinger de concealer beter in de huid smelt, en daardoor dus ook minder snel opvalt. Heb ik geen zin in vuile vingers? Dan gebruik ik een vochtige beautyblender en ook hiermee maak ik kloppende beweging.

Werk nadien ook altijd met een poeder. Hiermee hou je de aangebrachte concealer op zijn plaats. Het makkelijkste is om gewoon een translucent poeder en met een grote borstel lichtjes over de zones te vegen.

Gebruik niet voor elk “probleem” dezelfde concealer

Een basic concealer met een gewone kleur en een matige dekking, kan natuurlijk voor meerdere probleempjes gebruikt worden. Maar de meeste concealers worden op de markt gebracht voor één specifiek probleem. Je haalt 100% uit het product als je het op de juiste manier gebruikt.

Probleem puistjes

Voor dit probleem gebruik je best een vetvrije concealer, omdat het meestal zelf aan vette regio’s zijn van het gezicht. Zoals ik al eerder zei is het bij dit probleem ook belangrijk om nadien een poeder te gebruiken. Kies voor een dikkere vloeibare, goed dekkende concealer als je puistjes wilt wegwerken.

Voorbeeld: Clinique Anti-Blemish Solutions Clearing Concealer

Probleem rode vlekjes

Ik had al eens gepraat over gekleurde concealers. Voor rode vlekjes of rode gebieden op je gezicht kan je best starten met een groene concealer, of eerder een corrector genoemd. Dit zorgt er al voor dat de roodheid afneemt en nadien kan je met een gewone concealer de kleur helemaal effen maken.

Voorbeeld: NYX HD Studio Photogenic Concealer Wand

Probleem donkere kringen/wallen

Ook hier kan je weer best beginnen met een corrector en nadien nog afwerken met een concealer voor een optimale afwerking. Voor deze problematiek kan je -afhankelijk van je huidskleur- gaan voor een zalmroze (voor de lichte huidjes) of oranje (voor de donkere huidjes) corrector gebruiken.

Er bestaan ook concealers waar oplichtende deeltjes inzitten. Ook deze zijn goed voor het camoufleren van donkere kringen of wallen onder je ogen.

Voorbeeld: Yves Saint Laurent Touche Eclat en voor meer dekking Givenchy Cosmetics Teint Couture Concealer

 

Mijn favoriete concealer

NARS radiant creamy concealer is sowieso mijn favoriete concealer. Ik kocht hem eens in de Sephora in Parijs en ben sindsdien verkocht. De concealer van NARS dekt heel goed puistjes, maar is niet zwaar. En het allerbelangrijkste is dat hij mooi blend met mijn huid en huidtype.

Zoek vooral een concealer die net iets lichter is dan je eigen huid. Dat was het moeilijkste deel voor mij, omdat ik zelf al een hele lichte huid heb. Maar gelukkig denkt NARS aan alle huidtypes!

Andere nuttige tips met concealers

Concealer kan ook dienen als een oogschaduw-primer. Vanwege de consistentie van een concealer, zorgt het ervoor dat je oogleden een gladde en slipvrije basis hebben. Ideaal dus om je oogschaduw over aan te brengen.

Gebruik je concealer om make-upfoutjes te verbergen. Mascara of eyeliner dat te ver is uitgelopen, kan je zo bedekken met een wattenstokje en wat concealer. Superhandig wanneer je op vakantie bent en je cleanser bent vergeten.

 

Heb jij al een favoriete concealer? En voor welk probleempje gebruik je het?

Bonita

 

 

Een reactie achterlaten