Een menstruatiecup, wat is dat?

Net zoals ik, zal je ongetwijfeld al wel eens van de menstruatiecup gehoord hebben. Ofwel ben je fan van de eerste seconde en gebruik je nooit iets anders meer, ofwel twijfel je nog en weet je niet goed wat je ervan moet denken. Er is natuurlijk ook nog een groep vrouwen die zowiets nooit, never, nada in hun lichaam zouden steken. Voor iedereen respect! Want we maken, hoe dan ook, elke maand nogal wat mee he! (ja, dit is een gezonde portie zelfmedelijden).

Maar ik kreeg dus een pakketje aan waarin 2 menstruatiecups zaten. Samen met een reep chocolade en theezakjes, omdat we allemaal wat nood hebben aan wat extra comfort tijdens deze periode van de maand! Ik geef eerlijk toe dat ik nooit eerder heb nagedacht over een menstruatiecup. Maar na mijn zwangerschap zag ik de pil niet meer zitten en liet ik een spiraal plaatsen. Ik koos voor een koperspiraal, maar die geeft meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Dus ben ik er toch over beginnen nadenken.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een meer duurzame oplossing voor tampons of maandverband. De siliconen cup vangt het bloedverlies op en deze kan je dan nadien uitspoelen en hergebruiken.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Herbruikbaar: gaat meerdere jaren mee
  • Goedkoper dan wegwerp maandverband of tampons
  • Milieuvriendelijk
  • Kan dag en nacht gebruikt worden
  • Vangt meer vocht op en moet dus minder vervangen worden
  • Moet niet vervangen worden bij elk toiletbezoek
  • Vriendelijke prijs van 14,95 euro bij Kruidvat

 

 

Hoe gebruik je het?

Je moet de menstruatiecup gevouwen inbrengen. In de handleiding staan twee manieren (C-vouw en Punch Down-vouw/Tulpvouw) maar blijkbaar geeft internet nog meer inspiratie. Je kiest de methode die voor jou het prettigst lijkt natuurlijk. Zorg wel dat er bij het vouwen nog lucht in de menstruatiecup kan, zodat deze terug kan openvouwen. Als je een comfortabele houding hebt aangenomen, breng je de cup met de gevouwen kant eerst in. Dit kan je vergemakkelijken door de cup eerst af te spoelen met water of insmeren met lotion/glijmiddel op waterbasis. Net zoals bij een tampon, voel je aan wat de juiste plaats en/of diepte is. Maar het blijkt wel dat een cup niet zo diep moet worden ingebracht als een tampon. Eenmaal ingebracht, vouwt de cup terug open.

Je kan deze dus verschillende uren laten zitten. De cup kan zo’n 8 tot 12uur in de vagina blijven. Net zoals bij een tampon kan dit variëren per vrouw. Als je de eerste keer gebruikt, kan je best al sneller verwisselen. Zo leer je de techniek al beter en zie je ook hoeveel de cup opvangt.

De cup verwijder je met behulp van je bekkenbodemspieren. Deze duwen de cup een beetje naar onder en zo kan je met je vingers het uiteinde van de cup voelen. Trek lichtjes aan dit uiteinde en dan neem de hele onderkant vast. Als je deze zachtjes indrukt, kan je nadien makkelijk de cup verwijderen.

 

Hoe reinig je het?

De menstruatiecup moet je voor elk eerste gebruik en voor elke cyclus 3 minuten onderdompelen in kokend water. Tijdens het gebruik van één periode kan je de cup makkelijk reinigen door het onder stromend water te houden of zelfs uitkuisen met toiletpapier is mogelijk.

 

Hoe kies je de juiste maat?

Kruidvat heeft de cups in 2 maten. In eerste instantie zie je dat de ene cup meer bloedverlies kan opvangen dan de andere. Dus een factor is zeker hoe hevig je maandstonden zijn. Maar je leeftijd en je lichaamsbouw spelen ook een grote rol. Daarboven op is een beslissende factor of je al dan niet een vaginale bevalling hebt gehad. Je kan dus zelf al wel opmaken of je maat A of B nodig hebt.

 

Tips & tricks

Zowel online als via mijn instagram stories kon ik enkele tips vinden. Je kan best je tijd nemen om het vouwen, inbrengen en verwijderen van de cup onder de knie te krijgen. Best is dan natuurlijk ook dat je al oefent, alvorens je je menstruatie hebt. Denk maar aan de eerste keer toen je een tampon inbracht, dat vergde ook wat tijd en techniek.

Ook een tip die ik vaak kreeg: Gebruik zeker nog een inlegkruisje de eerste keren. Normaal is de menstruatiecup lekvrij, maar doordat je in het begin niet altijd 100% de juiste techniek gebruikt, kan het wel eens zorgen voor genante momentjes. Probeer deze dus te vermijden.

 

Mijn mening

Ik ben zeer benieuwd. Zeker na de vele positieve reacties die ik heb gekregen van mensen die het al gebruiken. Al twijfel ik of ik het elke keer zal gebruiken. Zal van mijn handigheid afhangen denk ik, haha. Natuurlijk treft moeder natuur direct maatregelen en vond ze het “de tijd van de maand” al. Dus deze maand sla ik nog eventjes over. Ik wil precies eerst “oefenen” alvorens het te gebruiken voor het echte werk. Ik voel me trouwes wel echt een puber die gaat opzoeken hoe je moet tongzoenen ofzo.

De menstruatiecup van Kruidvat

Ik vind het ook erg fijn dat Kruidvat menstruatiecups verkoopt. Ik denk dat dit iets meer toegankelijker is dan er eentje bestellen. Ook de prijs valt heel goed mee en zet hopelijk mensen aan om het sneller te proberen. Eén cup kost namelijk 14,95euro.

 

Bonita

 

 

 

 

“Deze review bevat producten die gratis naar mij werden verzonden door een merk of een bedrijf. Hoewel deze post gesponsord is, heeft dit geen invloed op mijn mening en mijn eerlijkheid over de producten.”

 

Een reactie achterlaten